Stát se veganem není jen tak. Vynechat maso a živočišné produkty samo o sobě nestačí. Pro správné fungování organismu je potřeba ohlídat si správný poměr cukrů, tuků a zejména bílkovin, které při veganském stylu života mohou pokulhávat. Jak na proteiny vyzrát?
Začínající vegani se mohou potýkat s obtížemi při skladbě vlastního jídelníčku. Přestože je nabídka veganských a bezmasých pokrmů i polotovarů v supermarketech i restauracích čím dál rozmanitější, nezaručí, aby každý příznivec rostlinné stravy nestrádal nedostatkem nezbytných živin.
Vyvážené veganské jídlo by mělo obsahovat dostatek bílkovin, které jsou při stavbě svalů i kostí nepostradatelné. Kde však k proteinům přijít, pokud je pro strávníka maso takřka sprosté slovo?
Bílkoviny jsou kromě masa také v luštěninách
Bílkoviny se nenacházejí pouze v živočišných svalovinách, nýbrž také v mnohdy neprávem opomíjených luštěninách. Fazole, hrách i čočka však bývají velmi často v jídelníčku přehlíženy. Nechvalně proslulé nadýmání po jejich konzumaci totiž popularitu luštěninám ubírá vrchovatými měrami. Ovšem mezi bílkovinami nabité luštěniny lze zařadit také cizrnu nebo sóju.
Syrové tofu je bez chuti a vůně. K plnohodnotné konzumaci je zapotřebí jej ideálně tepelně upravit a řádně dochutit. Kořením či omáčkami.
Za jakousi zlatou trojici veganských bílkovin lze považovat sóju, tofu a tempeh, neboť se bez nich skladba opravdového veganského jídelníčku neobejde. Obsahují minimum tuků, zato proteinů a sacharidů mají dostatek.
Tofu a tempeh hrají ve veganské stravě prim
Tofu se vyrábí ze sušených sójových bobů, které se namočí do vody, rozdrtí a uvaří. Směs se rozdělí na pevnou drť a sójové „mléko“. Tofu je přirozeně bezlepkové a nízkokalorické. Neobsahuje cholesterol a je vynikajícím zdrojem železa a vápníku.
Tempeh je tradiční indonéské jídlo z fermentovaných sójových bobů. Vyrábí se přirozenou kultivací a řízenou fermentací. Ačkoli jsou tofu i tempeh vynikajícími rostlinnými alternativami masa, tempeh je běžně považováno za zdravější variantu než tofu, protože je méně procesně zpracované.
Tempeh a tofu do veganské kuchyně neodmyslitelně patří. Veganské bílkoviny totiž hrají nezastupitelnou roli v životě každého vegana.
Ryze veganské bílkoviny mají jedno společné. Samy o sobě neoplývají přílišnou chutí, proto je potřeba jejich zpracování řádně okořenit a dochutit. Tofu recepty jsou plné nápaditých kombinací a chutí, z nichž poskočí srdce nejednomu veganovi. Lze s ním například kuchtit svíčkovou, saláty, burgery, cokoli, kde lze nahradit maso.
Správně napsaný a hlavně chutný tempeh recept dokáže na jídelním stole každého vegana vytvořit doslova zázraky. Ať již jde o slavnostní tabuli, nebo jen každodenní pohoštění. Proč nevyzkoušet bulgur se zeleninou a tempehem nebo špagety s tempehem a sušenými rajčaty?