7.2 C
Brno
Pátek, 29 března, 2024

Jak poznat kvalitní kávu

Káva bezpochyby patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Šálkem lahodného moku mnoho z nás začíná svůj den. Jak ale rozeznáme kvalitní kávu od té nekvalitní?

S kávou je to podobné jako s většinou jiných nápojů – může mít tisíce podob, vůní i chutí. Jak se ale vyznat v tom, jaká káva je kvalitní a jaké se raději vyhnout?

V první řadě se obraťte na odborníky, kteří se kávě věnují a rádi vám poradí. Ochutnáváním různých druhů káv získáte základní přehled a zjistíte, která vám nejvíce chutná. Dobře skladovaná zrnková káva si uchová svou čerstvost, vůni i plnou chuť mnohem déle než káva mletá. Mletí by mělo bezprostředně předcházet samotné přípravě vašeho oblíbeného nápoje. Kupujte kávu balenou ve speciálních zipových sáčcích s jednocestným ventilem. Jedině tak zabráníte jejímu zvětrávání. Nikdy si nekupujte starou prošlou kávu. Dobrou kondici si dobře balená kávová zrna uchovají 3 až 6 měsíců. Indikátorem kvality a čerstvosti bývá také to, když má prodejce k dispozici svou vlastní pražírnu. Výhodou zrnkové kávy je také fakt, že si ji můžete vždy umlít podle momentálních potřeb nebo možností, ať už si připravujete espresso, filtrovanou kávu nebo třeba džezvu.

Důležitým faktorem ovlivňujícím chuť kávy je pražení. Každý druh kávy se praží tak, aby vynikly veškeré její chutě a vůně. Čím více se zrna upraží, tím plnější a silnější chuť káva obvykle má. Zároveň se zvyšuje její hořkost a snižuje její acidita (kyselost). Káva dosahuje jakostního vrcholu v 1. až 3. týdnu od pražení, za absolutní vrchol někdy bývá označováno období mezi 3. a 5. dnem. 

Výslednou chuť neovlivňuje jenom způsob pražení, ale také nadmořská výška, teplota a složení půdy, kde kávovník roste. Neméně důležitým faktorem je samotná příprava. Každý si kávu vychutná trochu jinak, proto je podstatné vybrat si kávová zrna vhodná pro daný druh přípravy.

Kvalitu zrnkové kávy můžete posoudit také podle toho, jak vypadá, zda se vám líbí. Barva kávy po upražení musí být vyvážená a rovnoměrná s minimem spálených nebo nedopražených zrn. 

Mountain Gorilla Coffee nakupuje kávu od farmářů v Ugandě. Vyhýbá se lokalitám, kde vypalování devastuje ekosystém deštných pralesů, vyhání horské gorily a jiná vzácná zvířata. Zakoupením produktů Mountain Gorilla Coffee podpoříte organizaci Gorilla Doctors a přispějete k záchraně horských goril.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality